Ballongjakten 2008

Som vanligt avslutar Red Baron i Älta sydost om Stockholm sin säsong med ballongjakt. Det tillgår så att tre ballonger sätts fast på varsin pinne i olika höjd och på så få varv som möjligt ska man göra slut på dem. Det blir minuspoäng för varje miss. Eller rättare sagt varje gång man passerar pinnen utan träff.

     

Man får bära sig åt hur som helst, men tjänar på att pricka med propellern. Träffar man med vingen hoppar ballongen oftast loss och så har man missat den poängchansen. I och för sig kan man sätta fast vassa föremål längs hela vingens framkant, men det anses osportsligt för det här är en gentlemannatävling. Tävling och tävling är kanske inte rätt beteckning utan mera ett trevligt sätt att knyta ihop flygåret. I och för sig har Red Baron ett arrangemang kvar, nämligen Hobbymässan i Frescati där man bjuder alla som vill att pröva på linstyrt.

   

I år svek ungdomarna. De vågade väl inte utmana de distingerade herrarna som gjorde upp om titeln Årets Ballongmästare. Något orättvist använde överdomare Carlén en maskin med flaps vilket gjorde honom oövervinnlig denna gång. Detta år hade ballongerna flyttats så att i rådande kyttiga vindar fick man ett rejält lyft precis när man siktat in sig. Nästa varv siktade man förstås lite under, men då kom ingen vindby och så missade man i alla fall. Kanske man till nästa år skulle ta med en gammal speedmodell, för den flyger i stort sett enbart på centripetalkraften. Fast å andra sidan skulle den aldrig lyfta för då behövs asfalt.

Jag hade även med mig en gammal och sliten helikopter och eftersom reglerna inte specificerar vad man får flyga med hade jag tänkt att hovra in i ballongerna utan att passera pinnen. Reglerna tillåter att man får hålla på hur länge som helst, så med lite försiktighet skulle det nog gå. Då skulle jag få max poäng och inga minus. Det skulle ju ingen kunna knäcka. Men tävlingsledningen och enväldige domaren Calle Carlén avslog det med hänvisning till att helikoptern inte styrdes med linor trots att han själv osportsligt nog använde flaps på sin maskin.

   

Det hela slutade alltså så att Calle Carlén vann med Lennart Nord på andra plats. Tur för Lennart att han planterade sin märkliga maskin djupt nedborrad i myllan efter han tagit sista ballongen, för när han drog upp den satt motorn kvar i backen. Undertecknad slutade på en hedrande fjärde plats och blev därmed bästa Upplänning.

 

Kanske man skulle träna till nästa år? Flygplanet jag använde hade inte ens startats sen förra gången och motorns rörliga delar satt rejält fast. De här små dieselmotorerna går på ricinolja och det beckar ihop om motorn får stå oanvänd för länge. Förgasaren är i princip enbart en öppning rätt in i motorn så där finns inget som måste lösas upp turligt nog. Lite aceton brukar göra susen och snart är man på banan igen.

En av deltagarna hade inget flygplan med sig, utan man hämtade en så kallad Mygga. Tankade, satte på linor och så kunde han också vara med.

 

Ballongjakten kan verkligen rekommenderas. Speciellt när vädret är så fint om detta år. Man behöver inte kunna nånting annat än att flyga planflykt. Tar man sen också och skruvar ner kompressionen samt använder långa linor har man heller inga större problem med yrseln. Och kör man i backen är det bara att knacka igång igen och fortsätta. Man får ju som sagt ta hur långt tid på sig som helst.

Prisutdelningen utfördes förstås av Calle Carlén som förutom att vinna tävlingen även var initiativtagare, arrangör och enväldig domare.

Varm korv bjuder klubben alla deltagare på, så tack Red Baron för ett trevligt arrangemang och väl mött nästa år.
Förhoppningsvis kommer det bjudas bättre motstånd då. Linstyrd helikopter? Vem vet.

Danne Johansson, MFK BusyBee i Bålsta