Skala och gammelheliträffen 2016

Skala- och gammelheliträffen 2016

Skala- och gammelheliträffen 2016 blev minnesvärd. Inte så mycket på grund av modellflygandet utan snarare på vädrets förmåga att lägga sordin på trevliga arrangemang.

Resedagen blev årets varmaste. +33° i närliggande Norrköping, vilket man tackar för efter ett antal timmar bakom ratten med lädersäten och en strejkande luftkonditionering.

Huvudflygdagen blåste i princip bort. Det var inte så illa som det blev längre norrut i landet med trädfällning och tusentals hushåll utan ström, men det räckte till. Speciellt i byarna. Östgötaslätten är ju inte precis det rätta stället för att hitta lä. Klubbmedlemmarna gjorde i alla fall tappra försök att sätta upp ett partytält, men insåg till slut det lönlösa.
Trots blåsandet var det några tappra piloter som tog upp sina helisar. Inte minst Mattias Sjöholm som initierat träffen. Dessutom Ola Forsberg, mer känd som Göt-Ola, som hade en bensindriven Bell 47 vilken han utrustat med handgjorda skalalika detaljer för att få den så autentisk som möjligt. Bland annat hade han på ett ställe använt en tandkrämstub vilket man inte noterade förrän han pekade ut den.
Ola var dock inte ensam i luften, utan det var ett antal piloter som trotsade vädergudarna och kom undan med hedern i behåll. Fast merparten av modellerna blev tyvärr kvar i depån.
Vinden mojnade när det började skymma och efter att grillen slocknat lade sig stillheten över nejden medan skördemaskinerna tände sina strålkastare och med flackande lysen tröskade sig igenom natten. Det skulle ju bli nederbörd påföljande dag vilket det också blev, så reservdagen regnade bort samtidigt som ett oväder med klass 1-varning var i antågande från västkusten. Men för övrigt var det en trevlig tillställning.

Mycken tack till medlemmarna i Motala MFK för en trots allt angenäm träff med förhoppning om en upprepning nästa år önskar Danne Johansson från Bålsta MFK, BusyBee.
Här kommer bilder: