Bålsta Modellflygklubbs Sylvesterflygning 2020

Coronan till trots genomförde Bålsta Modellflygklubb BusyBee sin traditionsenliga Sylvesterflygning. Myndigheterna hade ju bestämt att max 8 personer fick samlas. Men eftersom vi var utomhus och ett antal av oss redan utvecklat antikroppar genom att ha blivit smittade av SARS_CoV_2-viruset och därmed genomlidit Covid 19 och blivit immuna den naturliga vägen. Åtminstone en tid framöver, varför det beslöts att vi i stort sett höll oss till reglerna. Vi var ju trots allt utomhus.

Av någon ödets nyck blev Nyårsafton 2020 välsignad med hyfsat väder. Långt ifrån perfekt, men inget regn och mångfalt mycket bättre än de tidigare veckorna i december. Dock var marken så dyngsur att det klafsade om fötterna och man gjorde bäst i att inte trampa upp tidigare fotspår. Att parkera på gräset var inte att tänka på. Men den grusade ytan räckte faktiskt till utan att vi behövde knö in fordonen.

Då vi inte var så många räckte förplägnaden mer än väl till trots att pepparkakorna låg kvar hemma på köksbordet. Under Coronaåret har flygaktiviteterna på fältet varit lite avslagna varför det blev mer umgänge än flygning under denna dag. Mest dryftades vad som egentligen gäller under det nya reglementet? SMFF har skickat ut ett flödesschema där det ser ut som om det inte skulle vara någon större match att uppfylla regelverket, men ju mer man tränger in i detaljerna ju mer motsägelsefullt tycks det vara. Vi hade i alla fall vadslagning om hur länge det skulle ta innan det dyker upp någon myndighetsrepresentant för inspektion? Den allmänna meningen var att de har nog viktigare saker för sig än att besöka ett litet modellflygfält som för det mesta ligger öde under tjänstetid.

Vilketsom. Själv lärde jag mig att man inte ska ignorera sändarens "thottle hold"-funktion. Efter att ha startat och ställt ner min helikopter på startbanan för en lite stillsam skojflygning vände jag mig om varvid täckjackans utanpåliggande ficka tog med sig gasspaken så att helikoptern förstås tog till väders vilket kostade mig dess landningsställ. I min förskräckelse petade jag snabbt tillbaks spaken i stället för att flyga iväg som om inget hänt. Resultatet blev att helin tog mark med en duns. Inget mer än det hände och det var ju tur. Det blev i alla fall årets absolut kortaste flygtur.
Lärdom nummer 2 var att plast blir hård och spröd när det är kallt. Så hårda landningar är inte hälsosamma.
Lärdom nummer 3 är att vi får tänka om vad vi förvarar i förrådet. Möss är underliga djur. Varför mala ner gummi till atomer och äta upp en tändsticksask? Skulle vara intressant att veta hur de tänker. Problemet är att hitta någon som kan förvara sittdynorna utan att de möglar. De tar faktiskt rejält med plats.

Sammankomsten avslutades med att vår gästflygare Jonas Grönlund från F3C-landslaget visade hur man kan flyga helikopter.
Crille var den ende som hade med sig en kamera som hängde med, men för att få bra bilder gällde det att trycka av medan helin höll sig någorlunda still.
Söderut öppnade molnen upp en glugg längs horisonten. Håller det i sig kanske det finns hopp om att kunna se fyrverkerierna vid 12-slaget.

Förra året hade vi funderingar huruvida landmärket Kalmarsandsilon skulle stå kvar?
Det gör den fastän alltmer av den börjar försvinna. Så den är inte sig riktigt lik, men kvar står den ännu en tid.

Nästa år hoppas vi på en mer normal Sylvesterflygning. Tills dess tillönskar BusyBee alla inom hobbyn ett trevligt 2021 trots alla restriktioner som är på väg att införas. Det finns ett svep med bilder från alla åren under busybee.balsta.tv/sylvester.htm
Kom gärna och gästa oss nästa år. Norrboda hittar du till via busybeemfk.se/index.php/flygfaltet
Mvh Bålsta Modellflygklubb genom Danne Johansson m.fl.


Epilog 3 Januari 2021

Efter att det nya året randat hittades ett passande landställ till Rappen som enbart behövde justeras med en nålfil för att fästhålen skulle stämma.
10 jan börjar de nya drönarreglerna gälla, inkluderande alla typer av fjärrstyrda luftfarkoster, alltså även modellflygplan och modellhelikoptrar. Så innan dess passade jag på att göra det som aldrig blev av på Nyårsafton, men vädergudarna tyckte annorlunda. En snöby drog in precis när jag fått liv i motorn. Någon längre siktsträcka behövdes inte, men kornsnö i ögonen parat med stela fingrar gjorde att flygningen fick avbrytas efter en liten stund. Vis av det som hände under Sylvesterflygningen landade jag försiktigt, packade ihop och åkte hemöver då bilradion förmedlade ett inslag om att det finns en halv miljon drönare i landet. Den intervjuade myndighetsrepresentanten hänvisade till incidenten på Gatwick 2018 och att nu skulle det bli ordning på torpet tack vare att alla drönare kommer att kunna identifieras. Vad vederbörande tjänsteman kanske inte är medveten om är att de som är ute i skumma syften troligen inte alls är intresserade av att identifiera sig. Ungefär som att innehavare av illegala vapen skulle anmäla detta samt ansöka om vapenlicens. Man kan undra hur korkad man kan vara? Det finns säkert en övre gräns, men troligen långt ovanför normalt bondförstånd.