Invigning av Stjärnlanda, Valdemarsviks Modellflygklubbs nya fält

Stjärnlanda i nordöstra Småland är namnet på Valdemarsviks Modellflygklubbs nya fält. Namnet hämtat efter Stjärneberg där på 1400-talet drotsen och tillika kungen Karl Knutson Bonde en gång hade borgen Fogelvik, beläget c:a 12 km sydost om Valdemarsvik. Idag äger den flygintresserade lantbrukaren Göran Karlsson mark intill de anrika ägorna och med åren har ett flygfält vuxit fram. Cirka 550 x 30 meter gräs för privat- och ultralättflyg. Fältet finns beskrivet i flygkartan.se och Göran äger själv en UL-klassad Sea Max.

Sedan i fjol har klubben i Valdemarsvik inte haft tillgång till något modellflygfält, då enligt utsago, ett missförstånd uppstått med markägaren som lett till att fältet plötsligt och utan notis blivit plöjt. Kan det bli mer snopet att med modell och utrustning stå i en plogfåra och fundera på vad som hänt? Så efter trettio år som VMFK klubbfält söder om Valdemarsvik vid sidan av E22 har modellflygklubben nu hittat och fått lov att använda Stjärnlanda. Efter diverse ideella insatser flyttades kvarskapen från E22 till Stjärneberg med traktor och lastbil. Vi frågar Göran som svängt förbi med sin fyrhjuling om gräsklippningen är till godkännande och han svarar "Om ni vill, får ni klippa hela rasket". På frågan om det varit trafik på fältet svarar han "Förra sommaren landade en Österrikare här och ville tanka, annars har det inte varit många besök".

VMFK-klubben har ett tiotal aktiva medlemmar. Invigningen blev inte direkt formell med bandklippning, pompa och ståt, utan med gräsklippning! Alla var mer inne på att få flyga, och så blev det. Så många bilar har tidigare inte parkerats vid klubbens fält. Det var kul att se.

Denna invigningsdag hade runt 90 procent av medlemmarna kommit och det var med glädje alla begrundade den vackra plats som nu blivit deras hemmafält. Det syns att en vik från havet en gång funnits här. Några hade familjerna med sig och det blev kaffe med dopp i den varma eftermiddagssolen. Själv hade jag åkt ända från Stockholm för denna invigning. Inte kan jag missa detta tänkte jag! Valdemarsvik är mina hemtrakter och jag lärde mig modellflyga just på det gamla fältet brevid E22. Enligt YR-vädret skulle det blåsa ca 3-4 m/s, men tack vare närheten till Östersjön ger sig sjöbrisen tillkänna. Det dröjde dock inte länge förrän första kärran var i luften. Fredrik Jansson hovrade sin FMS Edge 540 med precision. C:a sju olika modeller av olika slag flögs denna dag. Leif Almgren flög vackert med en likadan Edge 540 och hans Spitfire skar lufthavet lika snabbt som originalet. Klubbens nya ordförande Andreas Hjulström flög sin MPX FunCub, en otroligt tålig modell. Bertil Engström (mjölkbonden) känd från tidigare artikel i MFN flög sin oldtimer Astro Viking. Själv flög jag min Magnattila. Rolf Anderssons modell kom inte upp i luften då batteriet visade sig tömt. Så blir det ibland, men han såg nöjd ut ändå.

Till sist blev jag kvar med Bertil och den förre ordföranden Lein-Åke Franzén. Nu hade vinden lagt sig och det blev dags för Berra att starta upp sin Flair Fokker D7. En modell som legat i träda i tio år. "Jag har laddat hela morgonen för det här" sa Bertil. Fyrtaktaren, en äldre OS 61 startade lätt för hand, men efter ett antal startförsök gav han upp. Vingen mellan hjulen tog tag i det grova gräset så maskinen fick inte tillräcklig fart för att orka lyfta. Det blev förstås en del snackade innan solen dalade och vi packade ihop för dagen. På väg hem till Stockholm summerar jag dagen och kan inget annat än att konstatera vilken trevlig flygklubb detta är. Efter nästa gräsklippning på Stjärnlanda ser jag för mitt inre en Fokker i kvällsdimman på väg ut över det gamla Fogelvik i en svag vänsterbank på väg mot fronten.

Lycka till VMFK.

Magnus Hammarkind, MFK Busy Bee

Här en liten filmsnutt från det gamla fältet vid E22.