XXL Lehrte 2009

Året är 2009 och Robert Veenhuizen, välkänd modellflygarprofil i Östergötland planerar årets gubbresa vilket kom att bli Großmodellflugtage XXL i Lehrte som ligger utanför Hannover. Denna minnesvärda tripp blev dock inte nedtecknad förrän 2016 då undertecknad hunnit bli pensionär och tyckte att vissa dagar blev bra tråkiga eftersom vädret lade sordin på hobbyn. Bättre då att återuppliva gamla minnen.
De som hoppade på var undertecknad samt Kjell Stenbom, tillika skribent för Allt om Hobby. Meningen var att även Kent Thisell skulle följa med, men det visade sig att vid den tidpunkten hade han planerat att sitta på en alptopp och inmundiga Bayerskt öl. Så det räckte med att vi tog Kjells SAAB-kombi utan takbox. Det visar sig alltid att det blir lite inköp på dessa gubbresor, så ett rymligt fordon är att föredra. Hannover är inte många timmar bort så det går bra med bil. Åker man dessutom färja över till Danmark blir det en välbehövlig paus.

Robert och Kjell vid reklamskylten i Lehrte

När vi kom fram till Lehrte syntes det att vi kommit rätt. Tyskarna vet hur man ska dra folk till såna här evenemang. Påföljande dag blev det ett besök till Bückeberg och helikoptermuseumet där vilket finns beskrivet i en annan reseskildring, så det är inte med här. Därefter blev det ett stopp vid Ju 52 Halle i Wunstorf som tyvärr var stängt, så vi fick nöja oss med att kika genom stängslet. Själva hangaren kom vi aldrig in i. Det gjorde att vi fick tid över för hobbyaffärsbesök inne i Hannover. Tack GPS, annars hade vi aldrig hittat.

Ju 52 Halle

Innan det var dags för hotellet tog vi en sväng förbi fältet där evenemanget skulle gå av stapeln. Det syntes att man inte skulle behöva gå varken hungrig eller törstig. Förtäringsfaciliteterna stod på rad och man hade även släpat dit en spårvagn omgjord för ölutskänkning. Och medan papporna idkade ölförtäring kunde barnen praktiskt nog åka tåg i stället för att rycka föräldrarna i byxbenen. Som om inte det var nog fanns det gott om sorter att välja bland för de som brukar tobaksvaror, och medan man bolmade kunde man samtidigt passa på att köpa en Lotto-kupong. Det gick också bra.
Att det skulle komma att bli en storskalaträff syntes på de kärror som stod uppställda för provflygning. Nazistskräcken spökar och det är i Tyskland fortfarande förbjudet att avbilda zwastikan vilket ställer till det för modellflygare som vill ha sina flygplan så autentiska som möjligt. Räddningen blir som synes en liten modifiering av nazisymbolen.

Fredag kväll

Dagen därpå började själva uppvisningen med en förbiflygning med klubbens banderoll samt alla som ville fick flyga så mycket de ville. Så det fanns nånting att titta på hela tiden. Lite skillnad mot hur det är här hemma där det tillhör ovanligheten att det är flera modeller i luften samtidigt. Det mest normala är faktiskt att det inte är nånting som är uppe och flyger. Även vid så stora evenemang som Barkarby Skaladagar och Gränsträffen.
Bilder från den allmänna flygningen (99 st.)

XXL-uppvisningen hade två huvudpass. Utrustade med 35 mHz-sändare genomfördes realistiska luftstrider. Ett från 1'a Världskriget av ett team från Frankrike och ett från det 2'a uppfört av ett tjeckiskt gäng och det visade sig bli riktigt maffiga uppvisningar. Markanfall med moteld samt dogfight under rökutveckling så det stundvis måste varit svårt för piloterna att se nånting. Plan som blivit träffade gjorde simulerade krashlandningar under rökutveckling och de som inte blivit skadade landade realistiskt de med. Dvs. de vinglade, hoppade, studsade, vingen tog i backen och ibland slog de runt precis som originalen skulle betett sig.
Arrangörerna anade nog vad som skulle ske eftersom de hade brandkåren på plats. Mycket riktigt tog det eld i gräspartiet strax intill då piloterna inte träffade exakt där de hade menat. En mycket givade dag.
Bilder från luftanfallet under 1'a Världskriget (103 st.)
Bilder från luftanfallet under 2'a Världskriget (63 st.)

Söndagen var i princip en upprepning av lördagen, dock med lite färre antal modeller inblandade eftersom gårdagen hade gått åt vissa av de inblandade flygplanen. Men det gjorde inte så mycket för det fanns annat att titta på som t.ex. Nicole Buchholtz. En trevlig bekantskap som visade sig vara ackrediterad fotograf med flygevenemang som sidosyssla. Hon slog sig ner ute på gräset framför oss för att få bra fotovinklar och det var inte helt fel . Hon hade dessutom sin fotostudio på Hildesheims flygplats och en hemsida med massor av modellflygfoton, så nog var den jäntan flygbiten.

Nicole

På vägen hem passerades den nybyggda modellflygplatsen i Vejle utanför Köpenhamn. Imponerande minst sagt. Det är nog enbart Karlskoga som kan konkurrera.

Vejle

Fotade och skrev gjorde Dan Johansson, Bålsta Modellflygklubb BusyBee